III TROBADA. Bogotà – Colòmbia. 2009

/III TROBADA. Bogotà – Colòmbia. 2009
III TROBADA. Bogotà – Colòmbia. 20092018-10-31T20:04:28+00:00

III ENCUENTRO DE LA RED INTERNACIONAL DE PERIODISTAS CON VISIÓN DE GÉNERO

Informe de la XIDPIC.CAT

27-28-29 de novembre de 2009 – BOGOTÀ. COLÒMBIA

Imatge de la III Trobada de la XIPVG (Diseny: Fabiola Llanos).

Introducció

Més de 100 persones provinents del continent América -Argentina, Bolívia, Cuba, República Dominicana, Mèxic, Nicaragua, Perú, Veneçuela, i  Colòmbia, país d’acollida- , de Catalunya, Espanya, Euskal-Herria, Itàlia, Suècia, del Magreb –Marroc- i Orient Mitjà- Jordània, Palestina -, veren participar del divendres 27 fins el diumenge 29 de novembre en la Tercera Trobada Internacional per presentar i debatre diversos temes relacionats  amb l’exercici de la professió periodística per part de les dones i posar en comú iniciatives en diferents camps de la comunicació per tal que  ajudin a visibilitzar el treball de les dones i a potenciar el llenguatge de gènere en la informació.

La Trobada va rebre un gran recolzament per part del món acadèmic, representat per la Universitat Javeriana -on es va celebrar aquesta III Trobada-, d’Entitats de Districte, així com de l’Alcaldia Major de Bogotà i de diverses Organitzacions Internacionals.

Es va fer evident l’interès creixent que els temes de comunicació i gènere desperten entre les noves generacions d’homes i de dones, sobretot entre els estudiants de periodisme. Aquest fet va quedar prou reflectit en la gran afluència de públic que durant les dues jornades de portes obertes d’aquesta III Trobada Internacional van emplenar la gran aula de la Pontifícia Universitat Javeriana de Bogotà.

Temàtiques

Les temàtiques debatudes al llarg d’aquests dies han estat:

 • Comunicació, Feminisme i conflicte armat.
 • Estratègies de comunicació per informar sobre la violència contra les dones en zones de conflicte i per a la prevenció i informació sobre la “trata” de persones.
 • El llenguatge incloent: un repte per als mitjans de comunicació.

Juntament amb aquests, cal incloure tota una sèrie de diàlegs sobre:

 • Cultura, mitjans de comunicació i sexisme
 • Comunicació, diversitat ètnica i gènere
 • Experiències d’èxit en mitjans de comunicació amb visió de gènere
 • Periodisme amb Visió de Gènere
 • Experiències de la XARXA

Ponències de la III Trobada Internacional i Presentacions

La sessió inaugural de la trobada va comptar amb la participació de destacades personalitats vinculades a les polítiques d’Igualtat del Govern de Colòmbia i Municipals de Bogotà.

També amb la presència d’organitzacions no governamentals com UNIFEM, representada per Soraya Hoyos que, entre d’altres coses, va destacar que una de les fites que es proposen és connectar els periodistes, establir una informació amb un llenguatge no-sexista i crear una xarxa de dones i homes que lluitin pels Drets de les dones.

Així mateix es fa ver ressò de la proposta feta, entre d’altres, per Victòria Sau de sol·licitar a la ONU que es reconegui l’existència del Patriarcat com Institució. Finalment va suggerir la necessitat de construir una agenda política que permeti, cada vegada més, l’accés de les dones al poder polític, i que les veus de les dones s’escoltin en les Meses per la Pau. A més de potenciar Bogotà com a “Ciutat de Drets” on es garanteixin els Drets de les dones a través del diàleg i la seva visibilització. Va acabar, després de considerar a les dones transformadores i com a força col·lectiva de transformació, dient: “Des que vaig nèixer he viscut en un país en conflicte. M’agradaria morir gaudint d’un dia de pau”.

La periodista Fabiola Calvo, coordinadora colombiana de la trobada, va mostrar el desig que en el decurs de la mateixa, el diàleg i el debat ajudin a “remoure, canviar i revolucionar el llenguatge, que potenciï un canvi d’actitud i que ajudi a la transformació del sistema cultural dominant que afecta a tots els àmbits socials del sistema patriarcal. “Cal transformar, la cultura sexista perquè torni a la paraula tot el seu sentit democràtic”, va dir. Tot afirmant finalment que “les dones existim al marge de la vocal a”.

Temes centrals de les ponències

A través de les diferents ponències es va aprofundir sobre el drets de les dones a una vida lliure de violències i al dret a la no discriminació en els mitjans de comunicació, sobretot pel que fa als temes més sensibles com són els conflictes armats, el feminicidi i la trata de persones.

Núria Varela, assessora del Ministeri d’Igualtat Espanyol i que com a periodista, ha donat cobertura com observadora en nombrosos conflictes armats (Bòsnia, Sarajevo, Croàcia, Chiapas; camps de refugiats saharauis, de Croàcia, Irak i Afganistan) en la seva ponència “Comunicación, feminismo y conflicto armado” va afirmar que “l’alternativa dels corresponsals en els diferents conflictes es cercar la veritat, perquè en les guerres tots els bàndols menteixen; una veritat que passa  per relatar allò que veiem amb honestedat, tot i que el discurs dominant digui el contrari”. La violència contra les dones en els conflictes armats no es producte de la guerra sinó de la discriminació de les dones. La guerra comença molt abans que els conflictes armats així com els atacs contra les mares i filles. “La pau requereix d’una cultura pròpia”. “La violència està integrada en l’educació que rebem; pot ser motiu d’escàndol que els nens/nenes es besin a l’escola, però no que es peguin”.  Varela també va lloar els feminismes perquè havien proporcionat una ètica i una manera “d’estar en el món”. Va denunciar que la violència contra les dones és una violència estructural i que la seva eradicació també passa per canviar el cànon, els paradigmes de la comunicació. Les dones i els joves estan invisibilitzats i únicament són visibles en els conflictes.

Entre els treballs presentats, destaquem l’experiència de la colombiana Patricia Gómez, periodista i directora de la sèrie de Tv “La vida en Juego”, entrevistes a dones. En totes les històries les dones són víctimes, abandonades, maltractades pels seus marits i parelles…  Les dones paramilitars acaben essent segrestades pel grup. Algunes polítiques i universitàries que pertanyen a les FARCS hi van ingressar per motius ideològics, però bàsicament econòmics pels seus fills. La Fundació Esperanza va fer una anàlisi de la cobertura mediàtica que rep el tema de la immigració per elaborar instruments i recursos per recolzar la informació periodística.

Pilar Lozano, periodista colombiana i de Medios para la Paz, remarcà que les “xifres ajuden a desxifrar: el 70% de les víctimes a Colòmbia són dones. Hi ha alguna diferència entre els països en conflicte? La diferència és la crueltat realitzada contra els cossos de les dones a Colòmbia”. Va presentar la recomanació per entrevistar a víctimes dels conflictes armats, i la Red PAR d’Argentina, un decàleg per al tractament periodístic de violència contra les dones.

Una de les sessions més rellevants va ser la que va servir per donar a conèixer les activitats i projecció de cadascuna de les xarxes que integren la RED. Les existents des de fa temps i les més recents, com la de Suècia, Marroc (que serà l’amfitriona de la IV Trobada) i Jordània que afronten reptes ben diferenciats però importants tots, entre ells els del seu creixement i consolidació.

La presència d’aquestes xarxes més novelles (Suècia, Marroc i Jordània) va motivar que la RIPVG decidís que tots els documents que es produïssin en la III Trobada Internacional fossin també publicats en anglès i francès.

En el marc de la trobada hi van tenir lloc la presentació del llibre: Sin nosotras, se les acaba la fiesta!, una col·lecció de 15 relats amb visió de gènere  que inclou 15 històries escrites per 15 periodistes llatinoamericanes. El llibre va ser coordinat íntegrament a través d’Internet, i editat pel Centro de Competencia y Comunicación para América Latina de la Friedrich Ebert Stiftung C3 FES y Artemisa Comunicación de l’ Argentina.

Igualment, CIMAC de Mèxic hi va aportar la presentació del llibre Hacia la construcción de un periodismo no sexista. Manual per a un bon periodisme.

Presidia la sala de debats l’exposició fotogràfica Al principio fue la palabra presentada per la Fundación Synergia.

Experiències exitoses d’algunes xarxes

La Red PAR va exposar un dels seus èxits d’abast polític: la inserció dins la Llei de Medios Audiovisuales d’un article sobre enfocament de gènere que promou la protecció de la igualtat entre homes i dones. Això va ser possible gràcies als representants que la Red PAR té a 16 províncies argentines.

Aportacions de la XIDPIC.CAT

La XARXA de Catalunya, hi va aportar dues ponències. Una sobre EL LLENGUATGE INCLOENT: UN REPTE PELS MITJANS DE COMUNICACIÓ a cura de Montserrat Minobis.

La ponència de Minobis feia una crida als mitjans de comunicació perquè siguin més acords amb la realitat política social per aconseguir emmotllar-se als canvis i poder comunicar des d’una perspectiva de gènere. Una de les grans solucions que va apuntar Minobis és que la Xarxa Internacional ara mateix és una institució forta que hauria d’exercir pressió, en el cas del castellà, sobre la Real Acadèmia Espanyola de la Llengua i sobre les empreses dels mitjans de comunicació per sensibilitzar editors, directors i periodistes en l’ús del llenguatge no sexista. Sobre la necessitat d’ estimular els propis canals de comunicació va dir: “Creant i potenciant les nostres pròpies estructures comunicatives a través dels mitjans de comunicació digitals i expandit les xarxes podem parlar i expressar-nos per nosaltres mateixes al marge d’ideologies, religions o color. El foment i el tractament de l’igualtat-equitat augmenta la participació democràtica en els mitjans”.

L’altra ponència va ser un informe en power point sobre les diverses activitats de la Xarxa Catalana, la Estatal i la Mediterrània, presentada per Tona Gusi. El document  mostrava  la composició de les diverses xarxes i la seva interelació.

A més a més, la Xarxa va presentar i lliurar a les delegacions assistents dos DVD’s. Un, que té també format de llibre, explica les activitats dutes a terme a Catalunya sobre les dones i el conflicte de Colòmbia i es titula: Catalunya- Colòmbia-: Las Mujeres y la PAZ on es descriuen els múltiples actes que en el nostre país s’han dut a terme sobre aquesta problemàtica. I l’altre sobre les Trobades, actes, tallers, fòrums i experiències dutes a terme per la Xarxa catalana, l’estatal i la Mediterrània. Es distribuí també a les principals delegacions: material de la XIDPIC.CAT, de l’ADPC, d’ACSUR, i d’altres institucions, així com un CD amb una presentació de les II Jornades Mediterrànies a Barcelona.

La XIDPIC.CAT va fer possible, mitjançant una subvenció rebuda de l’ICD, la participació en aquesta III Trobada Internacional de Wahida Hamid Haider, periodista jordana, que va participar en el panell “Com informar sobre la violència de dones en zones de conflicte”, la qual cosa Wahida va agrair abans d’iniciar la seva intervenció.

També l’exposició fotogràfica Al principio fue la palabra fou facilitada per la XIDPIC.CAT amb gestions entre l’Ajuntament de Bogotà i l’autor, un artista comunicador membre de la Xarxa Internacional a Catalunya.

Acords de la III Trobada Internacional i Manifest

Periodistes, doncs, de 17 països i de quatre continents van decidir en dues intenses jornades, continuar les tasques de coordinació i treball de la XARXA INTERNACIONAL a través del manteniment del grup de coordinació internacional format per periodistes de les Xarxes Estat espanyol, PAR- Argentina, Mèxic, Perú, Colòmbia i Marroc que serà el país i Xarxa amfitriona de la pròxima trobada l’any 2011 a Casablanca.

Així mateix es mantenen com a responsables de llista les companyes Marta Aguirre de Veneçuela, Tona Gusi de Catalunya, Estat espanyol i Mediterrània, Claudia Palma de Guatemala i Susana Albarrán de l’ Estat espanyol.

Una novetat important a destacar d’aquesta trobada és la posada en marxa de distintes comissions de treball per tal de duu a terme tota una sèrie de d’activitats i un Pla d’ Acció que projectin a la XARXA internacionalment. A destacar del pla d’acció, l’estudi i desenvolupament de campanyes contra la violència de gènere i el feminicidi:

 • La trata de persones i la prostitució.
 • Sobre els drets sexuals i reproductius de les dones.
 • I a favor de la pau amb un especial seguiment del tractament informatiu de les dones en els països en conflicte.

Pel què fa a les comissions es va decidir posar en marxa les següents:

 • Noves tecnologies per tal de reforçar i dinamitzar el Web, el bloc i les xarxes socials.
 • Multilingüe per tal d’afavorir la presència de diferents llengües que conformen la XARXA.
 • Compiladora i redactora d’un manual internacional sobre la utilització del gènere en el llenguatge informatiu; que estimularà alhora la creació, on no n’hi hagi, de codis ètics de la professió periodística a partir dels ja existents.
 • Capacitació i formació sobre gènere.
 • Pressupost i recerca d’ajuts per a les pròximes trobades.
 • I la de denúncies, seguiment i acompanyament per a les dones periodistes víctimes de la violència de gènere.

També es va decidir que:

 • Cada xarxa realitzarà accions al seu territori segons la seva realitat interna
 • S’establirà un sistema de pronunciament públic global (Alerta 24) per recolzar les xarxes que ho demanin per així poder incidir en les polítiques públiques.

La voluntat, doncs, de reforçar i projectar internacionalment la XARXA queda clarament explicitada, no solament en el compromís de totes aquestes activitats sinó també, en EL MANIFEST  signat a Bogotà el dia 29 de novembre del 2009.