La Independent

/La Independent
La Independent2018-11-02T13:18:51+00:00

La Independent, la primera Agència Catalana de Notícies amb visió de gènere

Des de l’any 2007, l’AD.XIDPIC.CAT-XIPVG ha estat treballant per posar en marxa un projecte innovador: la primera Agència Catalana de Notícies amb visió de gènere. El febrer de 2010 es va convocar la primera reunió de la Xarxa en què el Comitè impulsor de l’Agència catalana presentava la proposta de desenvolupament del projecte.

L’Associació Dinamitzadora de la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores de Catalunya – Xarxa internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (AD.XIDPIC.CAT-XIPVG) la inicien l’any 2005 un grup de dones periodistes i d’altres vinculades a professions relacionades amb la comunicació,  conscients del paper dels mitjans de comunicació en la difusió i reproducció de models de comportament i la necessitat de pensar i difondre models no discriminatoris i que fomentin la igualtat.

L’AD.XIDPIC.CAT-XIPVG ha comptat des del primer moment amb un col·lectiu destacat de periodistes i comunicadores, però també amb associacions de dones -amb una llarga presència i tradició a Catalunya-; col·lectius que, des de diversos àmbits, treballen en favor dels drets humans; i, recentment, amb persones i associacions dels nous corrents d’Homes per a la Igualtat. L’AD.XIDPIC.CAT-XIPVG és un espai de trobada, d’intercanvi d’idees i de projectes que aspiren a fer visibles les preocupacions d’aquests col·lectius, els seus objectius, que fan i quins són els seus projectes, i fer-ho a través de models d’informació i de comunicació no androcèntrics i, en conseqüència, més democràtics.

Les Tecnologies digitals d’Informació i Comunicació (TIC) han estat una peça clau en el funcionament intern de l’AD.XIDPIC.CAT-XIPVG. D’altra banda, són l’eina estratègica dels projectes que impulsa l’Associació, projectes que tenen l’objectiu de sensibilitzar la ciutadania a través dels mitjans de comunicació -des dels generalistes fins els locals o els anomenats del “tercer sector” i alternatius sobre la perspectiva de gènere.

L’onze de setembre de 2010, Diada Nacional de Catalunya, es presenta al públic La Independent (www.laindependent.cat) amb una edició i difusió especial. Si ens vols acabar de coneixer i saber què fem, consulta els apaptat Agència, Produccions i Serveis.

L’Equip de La Independent

L’Equip de La Independent va néixer format per 22 periodistes, a més va comprar amb 60 col·laboradores i col·laboradors, corresponsalies i expertes que fan opinió. Amb els anys i la crisi econòmica que va colpejar a tots els mitjans de comunicación, són moltes les persones que van ser part de La Independent, però n’hi ha un grup consolitat i moltes col·laboracions.

També amb les 270 persones i col·lectius de la Xarxa de Dones Periodistes i Comunicadores amb Visió de Gènere de Catalunya – Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere, que ens fan arribar informació puntualment. També rebem notícies d’arreu del món gràcies a 400 corresponsalies internacionals, integrades en una llista automàtica de distribució de notícies de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere. Si ho desitges tu també pots col·laborar amb nosaltres.

L’Equip inicial de La Independent: Sara Lovera, Montserrat Minobis, Teresa Carreras, Tona Gusi, Lídia Vilalta, Fabiola Llanos, Joana G. Grenzner, Elena Tarifa, Jaume Piqué, Teresa Bau, Anaïs Barnolas, Maribel Selaya i Rosa Pelayo. Han estat editores: Anais Barnolas, Esther Molas, Laia Serra, Maribel Selaya, Rosa Pelayo i Teresa Bau.

Altres integrants de l’Equip en altres temporades: Anna Comas, Carmen Aragón, Catalina Carmona, Luz Cassino, Marta Macías,”Nat Lantida”, Pepa Badell, Pili Moreno, Susana Villafañe, Julia L. Tremols, Amada Santos, Diva Criado, Drina Ergueta, Nílton Torres, Betsabé Garcia, Leonor Sedó, Maria Espinosa, Irene Cuesta, Leticia Cruz, Elena Ledda, Ma Dolors Vinyas, Ma. Rosa d’Andrés, Pilar Moreno, Roser Pros-Roca i Sara Cuentas, entre altres.

L’organizació de l’equip, inicialment més estructurat, va passar a ser més horitzontal i actualment té una coordinació que la porta Tona Gusi amb Drina Ergueta i un equip estable de editores integrat per aquestes companyes juntament amb Amada Santos i Diva Criado. A més aportan el seu treball periòdic moltes de les periodistes ja mencionades i altres de noves.

Amb el suport de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC); Moncomunicació; Programa Berenjenales d’InOut Radio; Programa de Radio Mezclate Conmigo; Dones Reporteres de Mataró.

Tona Gusi, Amada Santos, Diva Criado i Drina Ergueta. Equip d’editores actual de La Independent.

Par de l’equip de periodistes amb el que va començar La Independent. En peus: Teresa Carreras, Sara Lovera i Lidia Vilalta. Asegudes: Elena Tarifa, Joana G. Grenzner i Tona Gusi.

Reunió de coordinació. 2014

Altres reunions i periodistas i col·laboradores de La Independent.