V TROBADA. Mérida – Mèxic. 2013

/V TROBADA. Mérida – Mèxic. 2013
V TROBADA. Mérida – Mèxic. 20132018-10-31T20:07:25+00:00

Dones periodistes de 35 països reafirmen l’agenda de gènere a nivell mundial

Per CIMAC Noticias

Chiapas PARALEL, 12 octubre, 2013.

Mèrida, Yucatán, seu del 5a Trobada de la XIPVG

Imatge de la V Trobada de la XIPVG (Diseny: Fabiola Llanos)

D’acord amb l’Monitorització Mundial de l’Associació Mundial per a la Comunicació Cristiana (WACC, per les sigles en anglès, 2010), des de l’any 2000 al 2010 es va incrementar en 6 punts percentuals la presència de les dones com subjectes de la notícia; però, a la velocitat actual prendrà 40 anys aconseguir la paritat.

Reconeixent que la condició social de les dones no està col·locada en els mitjans de comunicació, i que la informació que fins ara es difon en la majoria d’ells reprodueix els estereotips i una visió sexista de la societat, per cinquena ocasió es van reunir dones periodistes de 35 països de tots els continents, que integren la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (XIPVG).

El 5è Trobada de la XIPVG es va dur a terme l’11 i 12 d’octubre de 2013 a Mèrida, Yucatán, ciutat que el 1916 va celebrar el Primer Congrés Feminista del país i, amb això, la demanda pels drets civils i polítics de les dones.

La XIPVG es va reunir en vigílies del Fòrum Global sobre Gènere i Mitjans (GFMG, per les sigles en anglès), el qual es realitzarà del 2 al 4 de desembre de 2013 a Bangkok, Tailàndia, i és convocat per l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO), del qual CIMAC és aliada estratègica a Mèxic i Amèrica Central, i on es dissenyarà l’Aliança Mundial per al “Seguiment sobre Dones i Mitjans”, de la Declaració i Plataforma d’Acció de Beijing (1995).

En la 5a Trobada de la XIPVG, ponents nacionals i internacionals van presentar el panorama de les condicions laborals, situació de violència i seguretat de les periodistes al món.

La feminista mexicana i doctora en Antropologia Marcela Lagarde; la periodista cubana Mirta Rodríguez Calderón, i la periodista espanyola presidenta de la Revista XARXA i l’agència La Independent, Montserrat Minobis i Puntonet, van reflexionar sobre el que significa actualment ser dona i periodista en diferents parts del món.

Carolyn M. Byerly, doctora en Comunicacions i integrant de la Fundació Internacional de Dones dels Mitjans (IWMF, per les sigles en anglès), i Marcela Gabioud, coordinadora de la WACC a Argentina i integrant de Periodistas de Argentina en Red per una Comunicació no Sexista (Red PAR), van parlar de l’estat de les condicions laborals de les periodistes.

Per la seva banda, Erika Smith, del Programa de Apoyo a las Redes de Mujeres de la Asociación para el Progreso de las Comunicaciones (APC), i Brisa Maya Solís Ventura, mestra en Democràcia i Drets Humans i directora del Centro Nacional de Comunicación Social (Cencos), són algunes de les especialistes que van presentar el panorama de violència i seguretat de l’exercici periodístic.

El grup impulsor del 5è Trobada de la Red Nacional de Periodistes (RNP) i la XIPVG està integrat per Socorro Chablé González, de la RNP-Mèrida, Yucatán; Rosa María Rodríguez Quintanilla i Dora Alicia de la Cruz García, de la Red de Mujeres Periodistas de Tamaulipas; Aurora Verónica Sansores Serrano, de l’Associación de Comunicadoras de Campeche, i Lucía Lagunes Huerta i Yunuhen Rangel Medina, de Comunicación e Información de la Mujer A.C. (CIMAC).

A 13 anys de la seva creació el 2005, a Morelia, Michoacán, la XIPVG es reuneix gràcies al suport del govern de l’estat, a través de l’Instituto para la Equidad de Género de Yucatán (IEGY), la Fundación Heinrich Boll, i ONU-Dones .

Amb l’existència de cinc xarxes nacionals i internacionals (la Red Nacional de Periodistas; la Red de Periodistas de México, Centroamérica y el Caribe; la Red Trinacional de Periodistas -México, Estados Unidos y Canadá-; la Red Latinoamericana de Periodistas, i la XIPVG), així com les xarxes estatals (Tamaulipas i Querétaro, per esmentar algunes), s’ha replicat el model d’agència de notícies especialitzada en perspectiva de gènere i Drets Humans de CIMAC en altres països.

Tal és el cas d’Artemisa Noticias (Argentina); Amecopress (Espanya); Clariana Comunicación (Espanya); Info Género (Mèxic); Món Comunicació (Espanya); Isis Internacional (Xile); La Independent (Catalunya-Espanya), Perspectiv Feminist (Suècia), i Radio Internacional Feminista (Costa Rica), entre d’altres.