XIDPICCAT-XIPVG. La nostra història

/XIDPICCAT-XIPVG. La nostra història
XIDPICCAT-XIPVG. La nostra història2019-04-13T16:22:36+00:00

Al maig de 2005 va néixer la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores de Catalunya i va arribar enmig d’una efervescència de entusiasme i compromís per aconseguir una comunicació e informació més igualitària entre dones i homes, amb menys sexisme, i per teixir llaços entre les periodistes.

Aquell any, també es van crear la Red Internacional de Mujeres Periodistas y Comunicadoras en el Estado Español y col·lectius catalans como Penèlopes, Radio Paka i la Secretaria de la Dona del Sindicat de Periodistes de Catalunya. A més, van néixer l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya, la Xarxa Europea de Dones Periodistes i l’Associació de Dones de la Comunicació.

Més lluny, a Mèxic es va crear la Red Nacional de Periodistas con Visión de Género y també va començar les seves activitats la Red Centroamericana y del Caribe.

En aquest context, la XIDPICCAT es va integrar a la Red Internacional de Periodistas con Visión de Género i les seves sigles en català van formar part del seu nom i les seves sigles: XIDPICCAT-XIPVG.

A més, si aquestes sigles ja són complicades, es van sumar dues més al seu nom formal: Associació Dinamitzadora de la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores de Catalunya – Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (AD.XIDPICCAT-XIPVG).

La AD. XIDPICCAT-XIPVG és molt activa i en tots els anys de la seva existència ha aconseguit realitzar els seus objectius establerts als seus estatuts de constitució:  

“… construir una sòlida relació entre les dones periodistes i comunicadores de Catalunya amb les d’arreu del món, amb els objectius de: visibilitzar les tasques de les dones i les seves lluites pels seus drets, elaborar i difondre una informació no sexista, a favor dels drets de les dones i dels drets humans, i trasmetre una informació i comunicació amb visió de gènere”.

Es a dir, ha complert i compleix amb les seves activitats establertes:  

a)       “Col·laboració en l’organització de cursos de formació en noves tecnologies per a les dones periodistes i comunicadores”. Es van organitzar i dur a terme nombrosos tallers de formació, especialment en comunicació amb visió de gènere.  

b)       “Suport a la celebració de trobades arreu del territori català i suport a la participació de periodistes i comunicadores catalanes a les trobades internacionals”. Des de la creació de la XIDPICCAT es van realitzar sis importants trobades internacionals, amb la participació molt activa de la Xarxa, i diverses altres reunions amb periodistes i xarxes estatals, nacionals i locals.

c)       “Participació en l’elaboració de publicacions electròniques i difusió de les notícies de les periodistes i comunicadores de Catalunya de la XIDPICCAT-XIPAVG”. Un dels pilars de la XIDPICCAT és la creació, en 2010, de La Independent, la primera agència catalana de notícies amb visió de gènere. Des de llavors, moltes periodistes van passar per la seva redacció i les seves edicions són llegides cada any per més gent.

d)       “Col·laboració i coorganització d’activitats amb altres associacions internacionals (o similars)”. Aquest tipus de relació va ser i és constant entre la XIDPICCAT-XIPVG i diversos col·lectius o organitzacions de periodistes, comunicadores o de la societat que tinguin interès per la comunicació amb perspectiva de gènere, el feminisme i els drets humans.